Czyste naczynia to jeden z elementów, który powinniśmy znaleźć w każdej restauracji. W lokalu gastronomicznym podaje się wszak jedzenie, w dodatku mnóstwo przewijających się klientów jest nosicielami różnych mniej lub bardziej szkodliwych drobnoustrojów – czystość i sterylność w takich miejscach to podstawa. Biorąc pod uwagę liczbę wykorzystywanych naczyń oraz częstotliwość ich użycia nie dziwi fakt, iż w restauracyjnej kuchni nie wystarczy zwykła zmywarka. Konieczne jest zamontowanie i regularne wykorzystywanie urządzenia takiego jak zmywarko wyparzarka. Jakie są jej zalety?
- Dlaczego właśnie zmywarko wyparzarka
- Zmywarko wyparzarka – zalety
- Jaką wyparzarkę gastronomiczną wybrać?
- Zmywarka gastronomiczna
Dlaczego właśnie zmywarko wyparzarka
Standardowe zmywarki znajdują się już niemal w każdym domu, również punkty gastronomiczne chętnie korzystają z ich możliwości. O ile jednak urządzenie to doskonale sprawdza się w warunkach domowych, pozwalając na sporą oszczędność czasu i pewność, iż nawet po dużej rodzinnej imprezie naczynia szybko będą czyste, do zastosowania w gastronomii nie zawsze się nadaje. W barach i restauracjach kuchenne wyposażenie, a zatem również i naczynia, muszą spełniać określone normy czystości, a są one bardzo rygorystyczne. Nic zresztą dziwnego, wszak chodzi tu o zdrowie, a nawet życie klientów. Dlatego zwykła zmywarka nie zawsze wystarcza, na wyposażeniu kuchni w lokalu powinna zatem znaleźć się zmywarko wyparzarka. Urządzenie to, dzięki swoim właściwościom zapewni właściwą czystość, a co za tym idzie odpowiednie warunki dla klientów do spożywania posiłków bez obawy o nieprzyjemne konsekwencje.
Zmywarko wyparzarka – zalety
Zwykła zmywarka, którą można znaleźć w większości domów, do czyszczenia naczyń używa wody podgrzanej maksymalnie do siedemdziesięciu stopni Celsjusza. Jest to wartość, która gwarantuje czystość naczyń po procesie zmywania. Nadaje się jednak tylko do użytku domowego, gdyż nie spełnia wymagań HACCP. Cóż to takiego jest HACCP? To system, który opracowano do zapewnienia bezpieczeństwa w przygotowaniu i przechowywaniu żywności w gastronomii. Skrót ten pochodzi z języka angielskiego, można go rozwinąć jako Hazard Analysis and Critical Control Points System. Ma to związek z faktem, iż w lokalach gastronomicznych następuje duży przepływ ludzi, a co za tym idzie jest znacznie większa możliwość pojawienia się w powietrzu i na używanych przez nich przedmiotach szkodliwych drobnoustrojów. Zmywarko wyparzarka gastronomiczna pracuje w temperaturach zbliżonych do dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza, dodatkowo wykorzystuje silny strumień wodny do usuwania zanieczyszczeń. Jej praca jest również bardzo intensywna, by zapewnić odpowiedni efekt w jak najkrótszym czasie. Jest więc znacznie wydajniejsza niż zwykła zmywarka. Jest to jednak urządzenie zużywające znacznie mniej energii, niż mogłoby się wydawać, dlatego jej zakup przez lokal gastronomiczny pozwala nie tylko na zachowanie wymaganej czystości, ale również spora oszczędność.
Jaką wyparzarkę gastronomiczną wybrać?
Wyparzarka gastronomiczna posiada mnóstwo zalet, warto jednak odpowiednio przemyśleć jej zakup, by wybrać model idealnie dopasowany do naszych wymagań. Warto przed podjęciem decyzji przejrzeć dostępne modele, by sprawdzić, czy znajdziemy dla niej odpowiednie miejsce w kuchni. Musimy również wybrać, do jakich celów będzie stosowana – inne modele nadają się do czyszczenia szkła, inne do naczyń czy tac. Te pierwsze najlepiej sprawdzą się choćby w pubach czy kawiarniach, te drugie na przykład w restauracjach. Możemy również pokusić się o uniwersalne zmywarko wyparzarki, które oczyszczą różne naczynia czy sztućce. Podczas planowania zakupu warto również zwrócić uwagę na takie parametry, jak pojemność oraz rozmiary. W zależności od stopnia napływu do kuchni brudnych naczyń oraz prędkości ich mycia można dopasować odpowiednią pojemność, co zapewni płynność czyszczenia. Jeśli potrzebujemy dużego urządzenia warto wybrać to, które będzie miało dużą ilość szuflad – dzięki temu będziemy mogli jednocześnie poddać procesowi mycia więcej naczyń. Istotne będą również takie parametry, jak zużycie prądu oraz wody a także sposób ładowania. Jeśli chodzi o ten ostatni parametr, wyróżniamy dwa podstawowe typy wyparzarek gastronomicznych – szufladowe i kapturowe.
Zmywarka gastronomiczna
Zmywarka gastronomiczna szufladowa ma budowę podobną do zwykłej zmywarki, jednak zmywarka gastronomiczna działa na nieco innej zasadzie. Jest to urządzenie, które cechuje się wysoką wydajnością (może zrobić nawet kilkadziesiąt cykli mycia w ciągu godziny), dlatego bardzo chętnie wykorzystywana jest w zakładach gastronomicznych. Jest ona prosta w obsłudze, zapewnia bardzo wysoką jakość czyszczenia w temperaturze dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza, charakteryzuje się również dużą mocą strumienia wody. Część dostępnych modeli posiada dozowniki i podajniki środka czyszczącego, co dodatkowo przyspiesza pracę. Zmywarko wyparzarka to urządzenie, dzięki któremu można zapewnić w lokalu odpowiednią czystość naczyń i sztućców i powinno ono znaleźć się na wyposażeniu każdego lokalu, który dba o odpowiednią jakość obsługi klienta.
[obraz_1]